فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال یکم شماره 2 (زمستان 1389)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال یکم شماره 2 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد علی آبادی، آرزو بهزادبهبهانی، حسین پورنادری صفحه 1
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی برخی از شاخص های روان شناسی محیطی در بین دانشجویان خوابگاهی و ارتباط آن ها با موضوع جنسیت، مقطع تحصیلی و نوع خوابگاه می باشد. نمونه ی مطالعه ی این پژوهش شامل 201 دانشجو از 8 خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در رشته ها و مقاطع گوناگون تحصیلی می باشد که از این بین، 81 نفر دانشجوی مرد و 120 نفر دانشجوی زن بوده اند. ابزار پژوهش برای گردآوری داده ها، پرسشنامه ای چهار بخشی شامل پرسش هایی در مورد رضایت مندی دانشجویان از وضعیت کنونی خوابگاهشان بود. نتایج نشان داد که رابطه ای معنادار بین شاخص های روان شناختی و جنسیت، مقطع تحصیلی و نوع خوابگاه محل سکونت دانشجویان، وجود دارد. به طور خلاصه، به عنوان نتیجه گیری، جنسیت، مقطع تحصیلی و نوع خوابگاه محل سکونت از جمله عناصری هستند که لزوما باید در طراحی خوابگاه ها در نظر گرفته شوند چرا که این عناصر بر برخی از شاخص های روان شناختی دانشجویان از جمله احساس آرامش، احساس ازدحام، احساس برخورداری از خلوت شخصی، احساس فرصت و قلمروپایی، حس حضور در خانه و غیره، تاثیر گذارند. هم چنین، بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش، پیشنهادهایی جهت بهینه شدن شرایط زندگی خوابگاهی در طراحی های آینده ارایه شده است.
    کلیدواژگان: خوابگاه دانشجویی، روان شناسی محیطی، ازدحام، خلوت شخصی
  • فریبا تابع بردبار، سلطانعلی کاظمی، جبار رنجبران صفحه 13
    هدف از این پژوهش پیش بینی «سلامت روان» و «عملکرد شغلی» بر اساس «ویژگی شخصیتی» معلمان دوره ی ابتدایی بود. جامعه ی آماری 170 نفر از معلمان ابتدایی بود که تماما به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها از راه سه پرسشنامه ی سلامت روان (GHQ)، عملکرد شغلی پاترسون و ویژگی شخصیتی نئو گردآوری و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل آماری نشان داد که بین سلامت روان و عملکرد شغلی با ویژگی شخصیتی معلمان رابطه ای معنادار وجود دارد. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که از ابعاد ویژگی های شخصیت، «برون گرایی»، «روان رنجوری» و «وجدانی بودن»، سلامت روان و برون گرایی و روان رنجوری عملکرد شغلی را پیش بینی می کنند. برداشت کلی از این نتایج چنین بود که بهترین متغیر پیش بینی کننده برای سلامت روان و عملکرد شغلی، به گونه ی مثبت بعد برون گرایی بود. بررسی نتایج بیان گر ضرورت توجه به ویژگی های شخصیتی افراد در گماردن به مشاغل گوناگون بویژه حرفه ی معلمی می باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، عملکرد شغلی، ویژگی شخصیتی
  • سیروس سروقد، آیدا دانش پور * صفحه 25

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی راهبردهای فراشناختی با پرخاشگری و شیوه های مقابله با استرس دانش آموزان دوره ی پیش دانشگاهی شهر شیراز انجام شده است. در این پژوهش،360 نفر از دانش آموزان دوره ی پیش دانشگاهی شهر شیرازدر رده ی سنی 17 تا 19 سال (240 دختر و 120 پسر)، در سال تحصیلی 89-88 که به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. به کمک پرسشنامه ی فراشناخت ولز و کارت رایت هاتون (2004)، پرسشنامه ی پرخاشگری باس و پری (1992) و پرسشنامه ی راهبردهای مقابله ای راجر، جارویس و نجاریان (1993)، ارزیابی شدند. داده ها به کمک آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t برای گروه های مستقل و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین راهبردهای فراشناختی و پرخاشگری و هم چنین، بین راهبردهای فراشناختی و شیوه های مقابله با استرس در سطح 01/0 p<رابطه ی معنادار وجود دارد. در میان دختران و پسران، پرخاشگری در سطح 001/0 p<و بکارگیری شیوه های مقابله با استرس در سطح 05/0 p< دارای تفاوت معناداری بود. لازم به ذکر است که از میان راهبردهای فراشناختی، اعتماد شناختی پیش بینی کننده قوی و معناداری برای پرخاشگری در سطح 001/0p< بود. راهبرد خودآگاهی شناختی پیش بینی کننده-ی قوی و معناداری برای شیوه های مقابله ای عقلانی و نفصالی و راهبرد افکار خطرناک و کنترل ناپذیر پیش بینی کننده ی قوی و معناداری برای شیوه های مقابله ای هیجانی و اجتنابی در سطح 001/0 p< بودند.
    نتایج پژوهش نشان داد که راهبردهای فراشناختی در بروز اختلالات رفتاری از جمله پرخاشگری و هم چنین عدم بکارگیری شیوه های مقابله ای متناسب با موقعیت از جانب نوجوانان نقشی موثری ایفا می کنند.

  • غلامرضا رجبی، سونا کارجو کسمایی، حوا جباری، هوشنگ علیبازی صفحه 45
    هدف از این پژوهش تاثیر شناخت درمانی فردی در کاهش میزان افسردگی و افزایش رضایت زناشویی در زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره ی خانواده و مداخله در مجتمع بهزیستی فیاض بخش شهر اهواز بود. در این پژوهش 20 زوج زن و مرد از بین زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره ی یاد شده به صورت تصادفی ساده برگزیده شدند. سپس آن ها به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل واگذار شدند. پیش از انجام مداخله ی آزمایشی (شناخت درمانی)، میزان افسردگی و رضایت زناشویی زوجین در گروه های آزمایش و کنترل اندازه گیری شد. در مرحله ی سپس، گروه آزمایش هشت جلسه مورد درمان شناخت درمانی فردی قرار گرفتند. هم چنین، زوجین گروه آزمایش و کنترل دو هفته پس از پایان آخرین جلسه ی درمانی دوباره از لحاظ میزان افسردگی و رضایت زناشویی (پس آزمون) مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج t-test نشان داد که بین زوجین مورد آموزش شناخت درمانی فردی (گروه آزمایش) و زوجین بدون مداخله ی شناخت درمانی فردی (گروه کنترل) از لحاظ میزان افسردگی و رضایت زناشویی تفاوت معنادار وجود دارد (کاهش میزان افسردگی و افزایش رضایت زناشویی در زوجین مداخله شناخت درمانی). بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که روان شناسان و مشاوران خانواده می توانند از روش شناخت درمانی برای کاهش افسردگی و افزایش رضایت زناشویی زوجین استفاده کنند.
    کلیدواژگان: افسردگی، رضایت زناشویی، شناخت درمانی، مشاوره ی خانواده
  • مرضیه صادق زاده، فاطمه سامانی صفحه 61
    هرکسی از خانواده ی خویش قضاوتی در ذهن دارد که عواطف و هیجانات گوناگونی را در دنیای درونی او برمی انگیزد. براساس مدل فرایند و محتوای خانواده فرد به هنگام چنین ارزیابی هایی، زندگی خانوادگی خویش را در سه جنبه ی بافت اجتماعی خانواده، محتوای خانواده و فرایند خانواده مورد توجه قرار می دهد. این پژوهش در پی یافتن پاسخی برای این پرسش بود که آیا ادراک نوجوان از محتوا و فرایندهای خانواده اش، می تواند اضطراب، افسردگی و استرس او را پیش بینی کند یا نه. نمونه ای مشتمل بر 200 نوجوان 15 تا 17 ساله در این پژوهش مشارکت نموده و به پرسش های مطرح شده در سه فرایند خانواده، محتوای خانواده و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس پاسخ دادند. نتایج حاکی از آن بود که هر دو بعد خانوادگی مورد بحث، افسردگی این نوجوان ها را به گونه ای معنی دار پیش بینی می کردند، اما هیچ یک توان لازم را برای پیش بینی میزان استرس وی بدست نیاوردند. هم چنین، داده های مطالعه گواه آن است که تنها پیش بین معنی دار اضطراب نوجوان ها متغیر فرایندهای خانوادگی است. در نهایت، از میان خرده مقیاس های فرایند و محتوا، تنها سه عامل تصمیم گیری، هم زمان بودن با هم و تسهیلات تحصیلی جهت پیش بینی این سه هیجان منفی برجستگی معنی داری یافتند.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، استرس، فرایند خانواده، محتوای خانواده
  • صفورا سپهری، شهلا پاکدامن صفحه 75
    این پژوهش با هدف شناخت نحوه ی ارتباط الگوهای ارتباطی خانواده با شیوه های حل تعارض فرزندان در برابر والدین انجام گرفت. شرکت کنندگان شامل 206 نفر از دانشجویان رشته های گوناگون تحصیلی دانشگاه شهید بهشتی بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ی تجدید نظر شده ی الگوهای ارتباطی ریچی (1991) و پرسشنامه ی شیوه ی حل تعارض رحیم و مگنر (1995) استفاده شد و داده ها از روش محاسبه ی همبستگی های بنیادی (رگرسیون چندگانه) با استفاده از نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج پسرانی که با پدران خود گفت و شنود بالایی گزارش کردند از شیوه های حل تعارض مؤتلفانه و خدمتکارانه و آن هایی که همنوایی بالایی داشتند، از شیوه های مصالحه گرایانه، سلطه گرایانه و اجتنابی بهره می جستند. هم چنین، دخترانی که با پدر گفت وشنود بالایی گزارش کردند، شیوه های مؤتلفانه و مصالحه گرایانه و آن هایی که همنوایی بالایی داشتند، از شیوه های سلطه گرایانه و خدمتکارانه استفاده می کردند. در مورد ارتباط با مادر، پسران و دختران با گفت وشنود بالا شیوه ی مؤتلفانه را بکار می بردند. درحالی که پسران با همنوایی بالا به ترتیب از شیوه های خدمتکارانه، سلطه گرایانه و دختران شیوه های اجتنابی، سلطه گرایانه و خدمتکارانه را بکار می بردند. نتایج بیان گر این مطلب است که گفت وشنود بالا بیش تر اوقات با شیوه ی کاراآمد مؤتلفانه در حل تعارض همراه می شود، درحالی که همنوایی بالا اغلب شیوه های ناکارآمد سلطه گرایانه و اجتنابی را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، شیوه های حل تعارض
  • سلطانعلی کاظمی، افسانه سیف صفحه 93
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش کارکردهای اجرایی برعملکرد خرده آزمون های معرف نیمرخ اسید (ACID) وکسلر کودکان در دانش آموزان اختلال یادگیری می باشد. در این پژوهش از روش تجربی با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل و گمارش تصادفی استفاده شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 48 نفر دانش آموز انتخاب و در دو گروه آزمایش وگواه به شکل تصادفی گماشته شدند. در مرحله ی پیش آزمون از آزمون وکسلر کودکان برای اندازه گیری نیمرخ اسید استفاده شد. آموزش کارکردهای اجرایی به شکل گروهی در گروه آزمایش اعمال شد. پس از آموزش، پس آزمون به اجرا درآمد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش کارکردهای اجرایی موجب افزایش عملکرد نیمرخ اسید وکسلر کودکان در خرده آزمون های اطلاعات، حساب و رمزنویسی می شود و در خرده آزمون حافظه ی عددی بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، اختلال یادگیری، نیمرخ اسید وکسلر کودکان
  • بابک شمشیری صفحه 109
    با مرور تاریخ نظریه های مشاوره و روان درمانی می توان چنین استنباط کرد که برای شکل گیری هر رویکرد مشاوره و روان درمانی پنج گام اساسی بایستی برداشته شود. گام نخست عبارت است از پی ر یزی بنیادها یا به تعبیری مفروضه های فلسفی مشتمل بر هستی شناسی، انسان شناسی و معرفت شناسی. گام دوم عبارت است از ریشه یابی اختلالات و نابسامانی های روانی، به تعبیر دیگر، مشخص سازی ریشه ی اصلی اختلالات روانی. در گام سوم، هدف از مشاوره و روان درمانی بایستی تعریف گردد. گام چهارم، روشن سازی چگونگی درمان یا به بیان دیگر، شیوه ی درمان است و در نهایت گام پنجم به پژوهش های بالینی از قبیل مطالعات موردی اختصاص دارد. هدف از این گام، ارزیابی نظریه، تایید، اصلاح، شرح و بسط آن می باشد. بدین ترتیب، روشن است که سه گام نخست بیش تر جنبه ی نظری داشته (و یا می تواند داشته باشد) و گام چهارم و پنجم، بیش تر عملی است. با توجه به سه گام بر شمرده، این مقاله در صدد پاسخگویی به این پرسش است که آیا به نوعی می توان به رویکردی در مشاوره و روان درمانی بر مبنای عرفان اسلامی دست یافت؟ به بیان دیگر، آیا عرفان اسلامی قابلیت منجر شدن به رویکرد مشاوره ای و روان درمانی را دارد؟ برای پاسخگویی به پرسش بالا از روش تحلیلی- استنتاجی استفاده شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که با توجه به مبانی فلسفه ی عرفان اسلامی و هم چنین، الگو قرار دادن فرآیند سیر و سلوک و نیز اقتباس از نقش پیر و مرشد در این فرآیند، می توان به نظریه ای برای مشاوره و درمان مبتنی بر عرفان اسلامی دست یافت.
    کلیدواژگان: روان درمانی، مشاوره، عرفان اسلامی، نظریه ی مشاوره و روان درمانی
|
  • M. Aliabadi, A. Behzadbehbahani- H. Poornaderi Page 1
    Aim
    The aim of this research was to explore several environmental psychology features among dormitory students and their relationships with sexuality, academic levels and types of dormitories.
    Method
    The sample consists of students in different majors and academic levels living in eight different fraternities and sororities of Shiraz University of Medical Sciences. The instrument for gathering data was a questioner which consisted questions about their satisfaction of their present dormitories.
    Results
    The results reveal that there is a meaningful relationship between environmental psychology features and sexuality, academic levels and types of dormitories. In summary as a conclusion, sexuality, academic levels and types of dormitories are the three main elements that must necessarily be considered in designing dormitories.These elements would be effective on a number of students’ psychological characteristics such as crowding, personal space, controland territorial behavior.
    Conclusion
    The study also recommends ideas for further improvement of designing dormitories.
  • F. Tabebordbar, S. Kazemi, J. Ranjbaran Page 13
    Aim
    The purpose of this research was to anticipate mental health and performance job based on personality characteristic of elementary school’s teachers.
    Method
    the sample of the study was 170 elementary teachers school. Data via 3 questionnaires contain mental health (GHQ), Paterson’s job’s performance and Neo personality characteristic collected and analyzed.
    Results
    The result of statistical analysis showed that there was a significant relationship between mental health and teacher’s performance and personality character. Analyzing data via multiple regression revealed that extroversion, neuroticism and conscientiousness could predict mental health and job performance.
    Conclusion
    Meanwhile necessity of attention to personality characteristic especial in teachers for improves teaching is important.
  • A. Daneshpour, S. Sarvghad Page 25
    Aim

    This study has done to show the relation between metacognitive strategies with aggression and coping styles in Shiraz high school students.

    Methods

    In this study, 360 individuals of Shiraz high school students between the ages 17-19 (240 females, 120 males) in 88-89 school year, were chosen by multi stage cluster sampling. Data collection was done with Metacognition Questionnaire-30 (MCQ-30) by Cartwright Hatton & wells (2004), Aggression Questionnaire (AQ), and Coping Styles Questionnaire (CSQ).Statistic data were analyzed by the use of Pearson correlation coefficient, t-test for independent groups and multiple regression analysis.

    Results

    Analysis showed that between metacognitive strategies and aggression, as well as between metacognitive strategies and ways of coping with stress in P<0.01, there is a significant relationship. In addition, among males and females, aggression at level p<0.001 and using coping styles at the level p<0.05 was a significant difference. It should be noted, cognitive confidence was a strong and significantpredictor for aggression at p<0.001.

    Conclusion

    The results showed that applying metacognitive strategies from high school youth have effects on behavioral disorders such as aggression, but it can help them use appropriate coping styles in different situations.

  • Gh. Rajabi_S. Karjo Kasmai_H. Jabari – H. Alibazi Page 45
    Aim
    The purpose of this research was impact of cognitive therapy on decreasing depression, and increasing marital satisfaction in couples referring to family counseling, and crisis center of Ahvaz Fiazbakhse.
    Method
    Participations of these study 20 couples were consisted that ofbetween referring of counseling and crisis center Ahvaz Fiazbakhse randomly were selected. The participants randomly were assigned in experimental and control groups. The period of cognitive treatment was eight sessions.
    Results
    Findings showed that there are significant different between couples under cognitive treatment (experimental group) and non-treatment (control group) about decrease of depression symptoms, increase of marital satisfaction.
    Conclusion
    According to findings obtained can be mentioned that CT to affect couples depression, and marital satisfaction (primary variable decrease, and secondaryincrease).
  • M. Sadeghzadeh, F. Samani Page 61
    Aim
    The purpose of this research was to explore whether the adolescent's evaluation on her/his family content and family process are more likely to be associated with her or his anxiety, stress and depression.
    Method
    The work was conducted on a sample of 200 adolescents ranging in age from 15 to 17 years who completed measures of Family Content, Family Process, and Depression, Anxiety and Stress Scale.
    Results
    The results identified family dimensions as two significant predictors for adolescent's anxiety but, none of them had the enough ability to predict the rate of stress. Also this data showed that the family process was the only significant predictor for adolescent's anxiety.
    Conclusion
    Finally, among the family process and content subscales, just decision making, time for being together, and educational facilities were salient in this research
  • S. Sepehri, S. Pakdaman Page 75
    Aim
    The purpose of this study was to investigate the way that family communication pattern and conflict style relating to each other.
    Method
    The participants included 206 university students from Shahid BeheshtiUniversity. In order to get data, Ritchie Revised Family Communication Pattern (RFCP) and Rahim’s Organization conflict inventory were used. Data were investigated by canonical correlation method in SPSS 16.
    Results
    The results showed that in relation with father, the boys with high conversation used integrating and obliging methods, while the girls used Integrating and Compromising. Also the boys with high conformity used compromising, Avoiding and dominating methods, while the girls with high conformity used dominating and obliging methods. In relation with mother, the boys and the girls with high conversation usedIntegrating methods, while the boys with high conformity used obliging and dominating methods and the girls used avoiding obliging and dominating methods.
    Conclusion
    In overall it seems conversation always come with useful Integrating method, but most of the time conformity predict using useless methods such as Dominating and Avoiding.
  • S. Kazemi, A. Saif Page 93
    Aim
    The aim of the study was to check the effectiveness of the executive function training on child ACID profile in students with learning disability.
    Method
    An experimental method with pre-test and post-test has been used to clarify the effect. Based on Stratify sampling, 48 students has been selected on two groups of Experimental and control group. To measure ACID Profile score in the pretest Wechsler Intelligence Scale for children-Revised (WISC- R) has been used respectively. The executive function in a group training method was used for teaching the experimental group. After the training, posttest was run.
    Results
    the results of the ANCOVA test demonstrated that the training of the executive functions increases the function three items of four subtests (Arithmetic, Coding and Information) as Wechsler ACID profile of children with learning disability.
    Conclusion
    Although training of executive functions has no effect in Digit span subtest.
  • B. Shamshiri Page 109
    To review the history of the theories of counseling and psychotherapy, shows us that in order to construct a theory, five fundamental steps are necessary. First, forming the philosophical pre-assumptions include ontology, humanology and epistemology. The second one is looking for the roots of abnormalities and psychological disorders. The third one is decision about the main aim of counseling and psychotherapy. The fourthone is to explain the method of therapy, means, strategies and techniques of therapy. At last, the fifth phase is to research and studies on the theory. The first three steps are almost theatrical affairs and the others are practical. According to the first three steps, the question of this paper is: can we construct a psychotherapy and counseling theory based on Islamic mysticism? Deductive method is used in this paper for answeringthe question. The results of the paper show us that based on the philosophical foundations of Islamic mysticism and the role of the Director (Morshed) in the spiritual journey (seir-o-solook), we can design a new model for psychotherapy and consoling.